Sinds 1980 wordt er in het laboratorium Pathologische Anatomie van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) een rijkelijk archief van restweefsels van allerhande tumoren bijgehouden. Onder leiding van prof. Dr. Patrick Pauwels, diensthoofd Pathologische Anatomie, en prof. Dr. Marc Peeters, voorzitter van het Multidisciplinair Oncologisch Centrum Antwerpen (MOCA) werd in 2009 Tumorbank@UZA opgestart in het kader van het Nationaal Kankerplan Initiatief 27 "Oprichting van een tumorbank". Hierbij worden de universitaire ziekenhuizen, zoals het UZA, door de Belgische Federale Overheid financieel ondersteund voor de oprichting, uitwerking en onderhoud van een kwaliteitsvolle tumorbank.


Binnen Tumorbank@UZA worden gestandaardiseerde procedures gehanteerd voor de verwerking en opslag van de tumor weefselstalen afkomstig van weefselafname of heelkundige ingrepen. Voor deze biobank richtlijnen werd er beroep gedaan op internationaal erkende organisaties: International Society for Biological and Environmental Repositories (ISBER), Organisation for Economic Co-operation and Development (OECD), National Cancer Institute (NCI) en de World Health Organisation (WHO). De pathologen van het laboratorium worden zodanig opgeleid om te kunnen schatten hoeveel materiaal er na de routinediagnose overblijft voor opslag in de tumorbank. Onder ideale omstandigheden worden fracties van centraal tumorweefsel, tumor invasiefront en geassocieerd normaal weefsel zo snel mogelijk ingevroren in gekoeld isopentaan en bewaard bij -80°C of -150°C. Tevens wordt er een stukje centraal tumorweefsel ingebed in paraffine als controle.


Daarenboven is Tumorbank@UZA bezig met het oprichten van een serumbank bestaande uit oncologische restsera. Dit gebeurt in nauwe samenwerking met het laboratorium Klinische Biologie van het UZA.


Registratie van de tumorweefsels gebeurde in inschrijfboeken tot 1995 en is sindsdien opgenomen in het elektronisch ziekenhuis informatiesysteem (ZIS). Hierdoor is het mogelijk om elk ingevroren weefsel te identificeren, diagnosticeren, lokaliseren en te dateren. Momenteel is de UZA tumorbank bezig met het opzetten van een eigen beheersysteem. Hierin wordt het hele traject van het staal geregistreerd, vanaf de ontvangst tot het uitlenen van de stalen voor een wetenschappelijke studie. Elke aanpassing in het beheersysteem met betrekking tot staal gegevens wordt geregistreerd.

 

De Tumorbank@UZA, departement Pathologische Anatomie, werkt nauw samen met MOCA om de staal collectie afkomstig van verschillende kankerdisciplines te beheren en te optimaliseren. Tevens breidt de Tumorbank@UZA uit naar omliggende ziekenhuizen voor het collecteren van stalen. Daarnaast is ze actief in initiatief 27 van het nationaal kankerplan van 2008. De doelstelling van dit initiatief is het creëren van een nationale virtuele tumorbank, waarvoor gegevens van verschillende Belgische tumorbanken worden verzameld door de Stichting Kankerregister. Deze gegevens zullen ter beschikking worden gesteld voor kankeronderzoek in academisch, medisch of industrieel verband op nationaal en/of internationaal niveau. Als lid van de ISBER organisatie, neemt Tumorbank@UZA deel in de werkingsgroep "Biospecimen Science".


Top

login




zoek